Безопасни ли са колите с десен волан в България



Все по-често се купуват и срещат автомобили с десен волан в България. Причината е икономическа. Цените на тези коли са до 30% по-ниски. От браншовите организации алармират за опасностите, които крие десният волан.

С какво тези автомобили застрашават нас и околните, разговаряме с д-р инженер Русин Русинов – зам. – директор на фирма за технически прегледи и изпитвания на пътно-транспортна техника и Георги Вълков – председател на Асоциация на застраховани и пострадали при ПТП.

десен волан в България

Според Георги Вълков, десният волан безспорно е предпоставка за възникване на пътно-транспортни произшествия, особено при изпреварване, защото ограничава видимостта на водача.

Инженер Русинов е съгласен с това мнение и допълва, че силно затруднение при шофиране с десен волан се създава и от правилника у нас, съобразен с дясното движение. Необходима е и специална подготовка на водачите, защото всички важни части в автомобила са монтирани от другата страна.



Вносът на коли с десен волан у нас трябва да бъде забранен или поне временно разрешен, както е в много европейски държави, категоричен е инженер Русинов. Георги Вълков е съгласен с това и даде пример с Англия, където движението е ляво и съответно там не се срещат автомобили с ляв волан.

Info 7news

5 коментара

  1. Красимир Анчов януари 7, 2017 8:53 pm  Отговор

    Инжинер Русинов сигурно никога не е управлявал десен волан,и като всички е компетентен във всичко с което не е запознат ,пример за това са твьрденията му за Aнглия и останалите страни от Европа.

  2. Ексурзианта ноември 1, 2016 5:47 pm  Отговор

    Не се срещат автомобили с ляв волан в Англия, ама друг път. Всички французи идващи в UK за почивните дни са с личните си автомобили, които са с ЛЯВ волан. Да не давам за пример бутикови автомобили, които са също с ляв волан и НЯМА проблем да се карат в Англия. Проблема изобщо не е в мястото на дирекцията, а в умствения капацитет и чувство за отговорност в нашите шофьори.

  3. Ники май 3, 2016 6:00 pm  Отговор

    Не съм хейтър, ама не знам защо има толкова лошо мнение за шофьорите и колите с десен волан? Нито сме чак толкова по-опасни, а даже караме по нови и по безопастни коли. Ако някой си е идиот и кара като за последно и с два волана да е – пак същата работа.

  4. Мартин Г. февруари 2, 2015 4:02 pm  Отговор

    Напълно съм съгласен със Стефан! Колите от UK са в пъти по-добре поддържани от колите в Италия, Германия и т.н. Може би единствено Белгия и Швейцария правят конкуренция. Аз лично карам кола с десен волан и съм изключително доволен! Пак бих си взел 🙂

  5. stefan ноември 7, 2014 9:06 am  Отговор

    инжинер Русинов явно не знае, че топлата вода вече е открита! Безпорно, че колите с десен волан са преднзаначени за страни с т.нар. обратно движение. Факт обаче е че англичаните не са мърлячи като италианците и от там много рядко можеш да купиш кола на 500хил. км, а на киолометража да пише 143 хил. Другия безпорен момент, е че за Японски пазар има доста интересни коли, които с ляв волан ги няма. Да попитам ижинер Русинов, дали има официална статистика, на която почива твърдението му, че колите с десен волан причиняват повече ПТП-та отколкото МПС-та с ляв, няма разбира се. Германия или някоя друга страна от ЕС да е ограничила регистрацията тези автомобили, доколкот ми е известно не. да по съпа е гражданската и каското, но и това не е редно според мен…Колите с десен волан по рискови ли са за кражба?! та дори и БМВ-тата. Дори смятам, че хората решили да се качат на кола с десен волан са една идея по почени от много други, които карат с ляв волан 😉

Вашият коментар