Всяка трета кола е с десен волан. Защо?десен волан - Обръщане на десен волан в България. Защо някои хора карат с ляв волан?

Eдва ли има шофьор, който поне веднъж да не си е задавал въпроса защо навсякъде не караме колите от една и съща страна на шосето.

В съвременния свят при 68% от автомобилите воланът е отляво, а почти 1/3 отдясно.

В миналото спорът се е решавал от два фактора – социалния и този, че повечето от хората са десничари. Простолюдието обикновено е ходило вдясно, замятайки дисагите на по-удобното рамо. Тези, които разторварвали стока, също им било по-удобно да се движат от дясната страна. Отляво обикновено са минавали военните – пеша или на коне. Обяснението е, че в случай на бой ударната ръка с меча е по-близо към врага.

Лека-полека дясното движение станало основно в по-голямата част от света. През XVIII-XIX век транспортните потоци толкова нараснали, че трябвало разминаването да бъде въведено и със специален закон.

Повечето историци твърдят, че в Европа сегашното дясно движение е наложено от Наполеон, вероятно за да се различава от английското. През 1752 г. английският кралски двор издава заповед по мостовете каретите и каруците да се движат от лявата страна. След 4 години британският Парламент официално въвежда лявото движение в Лондон и даже определя и глоба за неспазването на закона – 1 сребърен фунт.

Историците все още спорят защо англичаните са избрали различна страна на пътя от континенталните европейци. Някои твърдят, че правилото е взето от корабоплаването, където и досега машините се разминават с десните си бордове. Британският опит с лявото движение постепенно се внедрява в британските колонии Индия, Австралия, Източна и Южна Африка, както и в страните от Тихия океан. В Япония например англичаните са построили първата железница през 1872 г., а 14 години след това са внесли и първите автомобили.Първият модел с кормило от лявата страна (преди това в повечето случаи воланът е бил разположен в средата) е Ford T от 1908 година.

“Управлението е разположено от тази страна поради следните причини: при движение отдясно тези, които се возят в машината, ще трябва да стъпват на платното и да обикалят автомобила. Това е доста неудобно особено ако става въпрос за дами. Също така, ако воланът е разположен от дясната страна, водачът се намира далече от разминаващата се с него кола и може по-лесно да се стигне до сблъсък”, пише в инструкцията на возилото на Хенри Форд от началото на миналия век.

От 1920 г. правилото мястото на шофьора да е откъм пътя е въведено почти навсякъде. Има и изключения. До 1960 г. всички модели на италианската компания Lancia са с дясно разположен волан. От фирмата отчитат, че при движение в планините е по-удобно и безопасно шофьорът да вижда разстоянието до пропастта. Същият принцип е въведен и в някои камиони на Апенините. И досега в САЩ и Канада пощенските коли са с десен волан, за да може служителят да пуска писмата и вестниците в кутиите, без да слиза от возилото. Други автомобили, които могат да се видят с десен волан са почистващи  улицата камиони, с цел да виждат по-добре тротоара.

В Швеция до 1967 г. всички машини са имали “европейски” кормила, но са се движили вляво като на Албиона заради тесните пътища. Това създавало големи проблеми за останалите европейци. Въпросът за промяна на движението е бил дискутиран чрез референдум, при който 83 процента от шведите са отхвърлили идеята. Чак след 8 години парламентът приема нужното „правилно“ постановление, без да се допитва до народа. Промяната е станала в 5 часа сутринта в неделя на 3 септември 1967 г. в Стокхолм. В другите градове изменението не е станало толкова бързо заради местенето на знаците и маркировката.

В първия месец след реформата катастрофите в Швеция почти изчезнали, защото шофьорите са карали повече от внимателно. За съжаление произшествията се върнали на обичайното си ниво само след 2 години.

Единственият случай за минаване от европейската към английската система е регистриран в Мозамбик, където променили движението си, за да не се различават със съседите си от Зимбабве и Южна Африка.В Австралия колите с ляв волан не са разрешени и задължително трябва кормилото да се обърне. Изключение се прави за антикварни коли на възраст над 30 години с десен волан.

В съседната Нова Зеландия трябва специално разрешение за десен волан, но ограниченията не засягат дипломатите и изследователите на Антарктида.

В Камбоджа пък колите с десен волан съставлявали 80 процента, когато през 2001 г. правителството ги спира от движение, докато собствениците не обърнат волана. Това им е струвало една годишна средна заплата.

В ЕС освен в във Великобритания ляво е движението и в Марта и Кипър. В съюза не е разрешено регистриране на кола с десен волан само в Словакия и Литва.

Мястото на кормилото обаче не влияе на подреждането на трите педала при механична скоростна кутия. Във всички автомобили те са закрепени от дясно на ляво по формулата ABC (Accelerator – Brake – Clutch) – газ, спирачка, съединител. (24часа)

десен волан – lhd-bg

Вашият коментар