Гражданска отговорност, двойна за колите с десен волан



гражданска отговорност - застраховка


В малкия талон на колата ще бъде записано изрично къде ще седи шофьорът.

Поне двойна да е цената на задължителната застраховка Гражданска отговорност, ако автомобилът е с десен волан. Това са поискали от Асоциацията на пострадалите от катастрофи, съобщи нейният председател Владимир Тодоров, цитиран от „Телеграф”.

Причината е, че колите с обърнато шофьорско място се считат за по-рискови от тези с нормален волан, смятат от Пътна полиция. Те обаче са и доста по-евтини, което кара много нашенци да си купуват именно такава кола.

Но ако застраховката е двойна, това ще понижи интереса към такива автомобили и така повече от кандидатите за нова кола ще размислят, преди да се спрат точно на варианта с десен волан.

Според Владимир Тодоров промяната в закона може да се случи много лесно, тъй като от 1 март влезе в сила разпоредба на вътрешния министър Веселин Вучков, според която в малкия талон ще се вписват всички данни от големия.

Така не е проблем да се добави и мястото на водача и ако е в дясно, да се изисква по-скъпа Гражданска отговорност. Застрахователите също ще се ориентират и при сключване на застраховката, ще изискват повече пари.

От Асоциацията вече са провели разговори с депутати от Комисията по транспорт на Народното събрание и очакват тяхното предложение да бъде обсъдено още на следващото събиране на народните представители.



Гражданска отговорност, двойна за колите с десен волан

Автор: Струма

Вашият коментар