BMW E65

BMW E65

Obrastane na volan

Поляризиращото четвърто поколение BMW Серия 7 BMW E65. BMW E65 бе пусната на публично място на автомобилното изложение в Франкфурт през 2001 година. Патентован паметник на състоянието на германската инженерна мощ. BMW E65 въведе множество характеристики, които могат да се намерят и на много автомобили дори и днес. Макар и по това време да се срещна със скептицизъм и дори критика.

Изцяло обновяващ дизайнерския език от предшественика си Джеймс Бонд E38, той има съвсем нов облик. Съчетан с вече съществуващата система за инфоразвления, известна като iDrive. Това е може би най-известният дизайн на шефа на дизайна на BMW Chris Bangle.

BMW E65 излиза в три варианта 3.6-литров и 4.4-литров N62 V8, с флагман 6.0-литров N73 V12. Всеки от които с различно отместване на двигателя, стандартни характеристики и опция в дългосрочна база.

Стандартните характеристики на базовия модел са разширени, за да включват круиз контрол, климатичен контрол (с индивидуално управление на вентилатора. С двуканонови фарове, навигация, памет на водача отпред, стъклен люк, предни и задни сензори за паркиране, – смазващи чистачки, телефон в автомобила (макар и 2G) и много други.

В сравнение с предшественика си (който също притежавах – 730 литра), BMW E65 беше по-голям във всяко измерение. Това означаваше, че тя е заповядала присъствие на пътя, което малцина могат да се съчетаят дори и днес.

Седнало ниско и широко – с дизайн, който несъмнено остарява невероятно добре. BMW трябваше да направи чиста почивка от своите последователни, но консервативни корени, а E65 беше доставена на пика.

Звуковите светлини на животни; широкият ъглов нос, който се оформя през удобно наречената „мощност купол“, доминира всяко огледало за обратно виждане. По това време критиките бяха насочени към дизайна на задната част.

Като ботушът се придържаше и изпъкваше, за разлика от бързия дизайн на колата. Преименуван на „Bangle Butt“ след шефа на дизайна Крис Бенгъл. BMW е казано да подобри аеродинамиката и да подобри багажното пространство.

Седемнадесет години по-късно, дизайнът на E65 и дори багажникът успяват да се влеят в съвременния автомобилен пейзаж. Обикновените автомобили като Nissan Maxima от 2003-2009, Honda Accord 2008-2013 и дори Hyundai Veloster имат всички ключови дизайни.

E65 напълно предефинира автомобилния дизайн, от тенденциите на кръгъл желеобразен боб на 90-те години до ъгловите модерни дизайни с „пламък“. Дали някой го е харесал или го е мразил, те все още са оставили мнението си за него.

Мултимедийната система iDrive на BMW.

Мултимедийната система iDrive на BMW направи своя дебют в E65. Съсредоточена върху целта да премахне нарастващото количество бутони за управление на функциите, които се намират в луксозните автомобили. Контролиран от централно копче, което прилича на обърната палирана чиния (кожено покритие, добавено през лицевия лифт 2005). Водачът или пътникът може да управлява всички аспекти на шофирането.

Промяната на ъгъла на вентилатора на климатика и радиото. Навлизането в сателитен адрес или дори промяната на процента на отоплението на седалките от задната страна надолу. Всичко може да се направи чрез iDrive. Въпреки че помогна за обединяването на ключовата луксозна функционалност в един интерфейс, тя не беше без своите капани.

Липсата на бутон на менюто може да накара операторите да преминат от една точка към друга (трябва да си спомнят кой ъгъл за преместване на копчето). Докато смяната на радиото може да бъде упражнение за неудовлетвореност.

BMW частично обръща внимание на тези притеснения през 2005 г. с добавяне на бързи клавиши и бутон за меню. В днешните модели автомобили почти всички имат някаква система за инфоразвлекателни услуги. Тенденция, която директно може да бъде проследена до BMW E65.

Никой преглед не може да бъде завършен, без да се споменава електростанцията, която се намира под този дълъг капак. Моят пример е 735i с 3.6-литров N62 V8 с 200 кВт / 360 Nm (270hp / 265lb.ft) с шестстепенна ZF трансмисия. Първата по рода си в света и по-късно използвана в BF, FG и FG- X Форд Сокол.

Доставката на мощност е много гладка, с гръмотевична тръба, когато е засадена на магистралата. 0-100 км / ч се оценява на 7.5 секунди, като 4.4-литровият V8 бръсне още 1.2 секунди.

Колекторите, които са монтирани на кормилно управление, позволяват известна степен на контрол при бързо ускоряване или изпреварване. Kато всичко това помогна с динамичното задвижване на окачването, което пречи на най-предизвикателните пътища в Сидни.

Пътувайки на 110 км / ч по магистрала Hume, германският танкер седи на малко над 2000 об. / Мин. Няма по-голяма обратна връзка с пътя в сравнение с предшественика си. Но в сравнение с Mercedes W220, тя определено е ориентирана като кола на шофьора.

Консумацията на гориво е изненадващо скромна, с помощта на VANOS и променливия вентил (Valvetronic), който ефективно замества традиционната пеперуда на дроселната клапа. Успях да ударя края на осмицата по пътя на магистралата.

Аетор: Miracar.bg

Вашият коментар