Историята на една Легенда – BMW M1 (E26)

През далечната 1978г. на пазара се появява един автомобил, който поставя началото на една нова ера в немското, европейското и дори световното автомобилостроене. BMW E26 M1 – футуристично за онова време и актуално до днес спортно купе което е ръчно сглобено в общо 453 бройки, от които само 399 били за шофиране по улиците, останалите се изявявали в пистови състезания от Procar Championship и Group 5.

Това прави колата днес изключително рядка и колекционерската ѝ стойност е голяма. Цената на малкото екземпляри BMW M1 които днес се продават, започва от 1 милион лева.

Зад дизайна на M1 стои не кой да е, а световно известният италиански дизайнер Джорджетто Джуджаро.

Той има пръст във визията на още над 100 супер автомобила, сред които се отличават Alfa Romeo Alfetta GT, Lamborghini Marco Polo, Lancia Delta Integralle, Aston Martin DB4 GT, Lotus Esprit, Maserati Quattroporte, Bugatti EB 218, De Tomaso Mangusta и Ford Mustang.

Двигателят бил доста мощен за времето си – 6-цилиндров DOHC с обем от 3453cc и 272к.с. при 6500 об/мин. Като база за сравнение, по това време е произведен и Porsche Carrera 930 Turbo който имал на разположение 240к.с.

BMW M88

Любопитен факт е, че този двигател с кодово название M88 последствие използват няколко различни модела на BMW, чак до 1989г. Скопената версия M90 със 215к.с. при лимузината BMW E23 735i, седанът BMW E12 M535i и легендарното купе BMW E24 635CSI. Форсираният вариант на двигателя M88/3 пък се монтира в доработените спортни BMW M5 E28 познат ни като Акула и много редкият днес M635CSi.

И сега…малко състезателна история от Group 5. Версията на BMW M1 която баварците подготвят специално за там, на база същият 6-цилиондров двигател е със забележителните 900к.с. Разбира се, този резултат е постигнат с помощта на популярното по онова време в моторният спорт турбо, което днес вече имат почти всички съвременни двигатели с вътрешно горене.

Любопитни факти за BMW M1 (E26)

По пистите през 1979г. можело да се видят няколко колоритни екземпляра Art Car. Те били характерни не само с ефектните цветове на боята си, но и с интериор който ви кара да се усмихнете.

Дъвки Turbo

Дъвките Turbo са знакови за цяло едно поколение. Спомняте ли си, как през 80-те и 90-те години на миналият век, почти нямаше някой който да не им е фен. И днес една от най-редките картинки е Bi-Bib 23, която изобразява BMW M1.

BMW десен волан - БМВ обръщане на волан

Най-евтиното BMW M1

Заете ли, че на Карибите и до днес има пощенска марка, на която гордо стои BMW M1. Това едновременно е най-евтиното М1 и най-скъпата пощенска марка на Карибите. Номиналът ѝ е 2.5$.

Най-бързата кола на Газ

BMW M1 е най-бързата кола с газова уредба. Това не е шега – през 1981г. компанията British Petrolеum в сътрудничество с BMW създават модела BP Autogas M1 който се задвижва с газ. Той развива 301.4 км/ч, като по този начин побеждава с 18.4км/ч предишният рекорд.

BMW десен волан (M1)

В света има само едно BMW M1 което е с десен волан. Автомобилът с производствен номер 377 е един от последните произведени и заводски е направен така на 15 Декември 1980г. Той първоначално е бил собственост на безизвестен арабският шейх Одил Ван Россум и 5 години по-късно на само 12149км се връща в Европа при английският колекционер Уилям Лоугран, който е собственик на компанията williamloughran, притежаваща едни от най-редките поръчкови и спортни автомобили в света.

бмв десен волан - обръщане на волан пловдив

Ако проверите VIN номера на шасито на автомобила в базата данни на BMW и сами ще можете да се убедите, че тази кола е произведена с десен волан. WBS 599 1000 4 301 377

Кино

BMW M1 има участие и в много кино филми. Най-известният от тях е French Affair.  Можете да го видите още в The Evolution of the Drift Angle – 50 years of rally; Quatre étoiles; Streghe verso nord и анимационният Doctor Strange.

Джанти

Campagnolo е марка която основно свързваме с каплите на професионалните шосейни велосипеди. Любопитен факт е, че олекотените магнезиеви джанти на BMW M1 са дело именно на Campagnolo.

Ако се интересувате повече от услугата обръщане на волан bmw, може да намерите нашите телефони в страницата за контакти. BMW десен волан – смяна на дирекция от www.lhd-bg.com

Източник: digital.bg

 

Save

Save

Save

Вашият коментар